Muziek van huis uit... Robert Schumann

Datum:   donderdag 11 januari 2018
Tijd:       20.00 uur
Plaats:    Vlierdreef 31, tenzij anders aangegeven
Leiding:  ds. Coen Westerveen

Robert Schumann (1810–1856)

Schumanns kunst wortelde in zijn pianomuziek: zijn eerste 23 werken zijn uitsluitend voor dit instrument geschreven. Daaronder zijn bijna alle meesterstukken, uitgezonderd het beroemde pianoconcert opus 54. Schumann wordt beschouwd als de meest revolutionaire componist van de vroege Duitse romantiek.

Vooral op het gebied van de pianomuziek en het lied was zijn betekenis groot, en in zijn pianocomposities, die hij grotendeels voor zijn 30e schreef, was hij zijn tijd ver vooruit. Zijn publiek begreep hem dan ook niet altijd, en zelfs zijn collega Chopin vond Carnaval ‘geen muziek’. Desondanks ontwikkelde Schuman zich tot het prototype van de romantische componist met zijn kennis van literatuur en poëzie, zijn persoonlijke (soms autobiografische) expressiviteit en zijn ontroerende lyriek. Zijn oeuvre heeft tot voorbeeld gestrekt voor vele componistengeneraties en alleen al om die reden is het zeer interessant om een avond aan deze componist te wijden.

Maximum aantal deelnemers: 15
OPGAVE VERPLICHT

Datum: 
donderdag, 11 januari, 2018 - 20:00
Plaats: 
Vlierdreef 31
About the author

Italian wine is wine produced in Italy, a country which is home to some of the oldest wine-producing regions in the world.