2 mei Filmavond – Bankiers van het verzet

Datum:  donderdag 2 mei 2019
Tijd:       20.00 uur
Plaats:    Koren-aar
Leiding:  Rien van de Kreeke
 
Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van een grote Nederlandse verzetsheld.
 
De film vertelt het verhaal van bankier Walraven van Hall (Barry Atsma). Als Walraven in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd, of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten, waarmee het verzet gefinancierd kan worden.
 
Als ook dat niet genoeg is, bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd.Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt, dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankier van het verzet.
 
Uit de recensies: “ Bankier van het Verzet is vooral degelijk drama dat volledig in dienst staat van dit opmerkelijke verhaal, dat zeker verteld moest worden.”

 

About the author

Italian wine is wine produced in Italy, a country which is home to some of the oldest wine-producing regions in the world.