Lezing 22 november: Hoezo, de roman is de nieuwe Bijbel?

Datum:     woensdag 22 november 2017
Tijd:         20.00 uur
Plaats:      Koren-aar
Leiding:    ds. Heine Siebrand

De moderne mens haalt inspiratie overal en nergens vandaan. Uit films, vlogs en video’s, en uit musea, strips, romans of gewoon van horen en in de tram of op straat. Vroeger was dat wel anders. Nadat de mythen van Grieken en Romeinen waren omgekat tot christelijke boodschappen, was de menselijke fantasie en verbeelding als het ware christelijk aan banden gelegd.

Om iets uit te leggen koos je een bijbels thema. Dat was zo vastgelegd. En zoals dat ging, waar men te streng in de leer is, daar ontstaat ook het extreme protest. Zo was Amsterdam sinds de zeventiende eeuw in het Europa het centrum van pornografische lectuur! Nog tot midden negentiende eeuw, bij de beroemde Parijse schilderijententoonstelling, werden schilders die vernieuwend hun eigen weg gingen geweerd. Daar kwam toen uiteindelijk ook verandering in. Maandelijks kregen nette dames bij abonnement hun zorgvuldig gekuiste romannetjes afgeleverd. Wie herinnert zich niet die keurige oude grootmoeders die van typisch christelijke uitgevers als Kok in Kampen verantwoorde christelijk moralistische romannetjes lazen? En ook daar kwam een keer in. Meer vrijzinnige mensen lazen gangbare moderne romans en gedichten als een spiegel waarin zij inspiratie kon opdoen. Het oude moralisme is grotendeels voorbij. Zeg maar van Emily Dickinson en Willem Wilmink tot Tommy Wieringa, John Coetzee en Arnon Grunberg.

De vraag die nu opkomt is, of de moderne roman de nieuwe bijbel is. Daarover gaat deze lezing. Of wij buiten de bijbel om verrast worden door moderne auteurs en op een verfrissende manier kennismaken met inspiratie die ons op een ander en nieuw spoor zet. Religie, die heel lang het exclusieve eigendom van insiders was, trekt meer en meer de onbevangen aandacht van (jonge) outsiders. En wat betekent dit voor wat wij gaan doen in de kerkdiensten?
 

About the author

Italian wine is wine produced in Italy, a country which is home to some of the oldest wine-producing regions in the world.